CURSUSSEN

De cursussen vinden op donderdagochtend plaats tussen 09.00 en 13.00 uur. Klik hier voor het programma.

CURSUS A

Het digitale EEG

Het digitale EEG is inmiddels gemeengoed geworden. Daardoor komen een groot aantal digitale technieken binnen bereik. Maakt u wel voldoende gebruik van alle gemakken die het digitale EEG u biedt? In deze workshop zult u zelf ervaren hoe toepassing van digitale technieken uw beoordeling kan vergemakkelijken en versnellen. Hoe u vlot en betrouwbaar tot zekerder uitspraken komt. Dit alles aan de hand van een tiental klinische EEGs die ter analyse worden aangeboden op een viertal verschillende leesstations. U maakt kennis met digitaal filteren, het handig combineren van montages voor bronlokalisatie, artefact rejectie, spectraalanalyse en met andere kwantitatieve analyses, zoals de BSI, Spectral Edge, brain maps, en meer… Ook gaan we in op het gebruik van deep learning modellen voor het EEG. Voor alle EEG digibeten die weten dat het kan, maar nog niet (goed) weten hoe.

Cursusleiders
Marleen Tjepkema, Sandra van der Salm, Michel van Putten & Cyrille Ferrier

CURSUS B

TCD en duplex

Deze cursus richt zich vooral op de praktijk van het ultrageluidsonderzoek. Na een korte introductie wordt de mogelijkheid geboden om zelf de ultrageluid-transducer ter hand te nemen. In kleine groepen zullen de deelnemers de extra- en intracraniele vaten in beeld brengen en de in de dagelijkse praktijk gangbare metingen verrichten. Ook zullen de optimale instellingen van het toestel worden toegelicht. Daarnaast is er aandacht voor de diverse criteria om carotisstenosen te graderen. Kortom, dit is uw kans om op een interactieve, laagdrempelige manier meer te weten te komen over de apparatuur en de interpretatie van het duplexonderzoek. 
 

Cursusleiders
Selma Tromp & Werner Mess

CURSUS C

EMG bij immuun-gemedieerde polyneuropathieën

Praktische tips en hands-on training

Het herkennen van immuun-gemedieerde polyneuropathieën is verbeterd met gedetailleerde beschrijving van klinische karakteristieken en is belangrijk omdat deze behandelbaar zijn. Neurografie staat centraal bij het stellen van de diagnose, echter het aantonen van kenmerken van demyelinisatie met EMG kent de nodige uitdagingen en valkuilen. In deze workshop wordt u een praktisch overzicht van klinische patronen en achtergrond van het EMG geboden. 

Aan de hand van casus worden praktische tips voor de dagelijkse neurologische praktijk en de belangrijkste valkuilen besproken. Het tweede deel van deze cursus bestaat uit een hands-on training met live demonstratie en het zelf oefenen van het EMG. Voor iedereen die bij deze vraagstelling nog enkele handvatten kan gebruiken.

 

Cursusleiders
Judith Drenthen & Stephan Goedee 

CURSUS D

Polysomnologie

Een polysomnografie is de gouden standaard voor het meten van slaap. Behoudens het EEG waarop de diverse slaapstadia van elkaar zijn te onderscheiden worden ook de hartslag, ademhalingsbewegingen, zuurstofsaturatie en beenbewegingen geregistreerd. Tijdens de workshop nemen we door hoe deze fysiologische signalen beoordeeld worden en welke afwijkingen er kunnen voorkomen

Cursusleiders
Laurien Teunissen, Monique Vlak & Arthur Kurvers

Scroll to Top