Cursussen

De cursussen vinden plaats op donderdagochtend tussen 09.30 en 13.00 uur. Tijdens de inschrijving maak je een keuze voor één van de vier cursussen of voor het KNF-Technologie Symposium.

Cursus A
Maximale aantal deelnemers bereikt

Het digitale EEG

Het digitale EEG is inmiddels gemeengoed geworden. Daardoor komen een groot aantal digitale technieken binnen bereik. Maakt u wel voldoende gebruik van alle gemakken die het digitale EEG u biedt? 

In deze workshop zult u zelf ervaren hoe toepassing van digitale technieken uw beoordeling kan vergemakkelijken en versnellen. Hoe u vlot en betrouwbaar tot zekerder uitspraken komt. Dit alles aan de hand van een tiental klinische EEGs die ter analyse worden aangeboden op een viertal verschillende leesstations. 

U maakt kennis met digitaal filteren, het handig combineren van montages voor bronlokalisatie, artefact rejectie, spectraalanalyse en met andere kwantitatieve analyses, zoals de BSI, Spectral Edge, brain maps, en meer… Ook gaan we in op het gebruik van deep learning modellen voor het EEG. Voor alle EEG digibeten die weten dat het kan, maar nog niet (goed) weten hoe.

Cursus leiding

Sandra van der Salm – Marleen Tjepkema – Michel van Putten – Cyrille Ferrier

Cursus B
Maximale aantal deelnemers bereikt

Duplex halsvaten en TCD

Deze cursus richt zich vooral op de praktijk van het ultrageluidsonderzoek. Na een korte introductie wordt de mogelijkheid geboden om zelf de ultrageluid-transducer ter hand te nemen. In kleine groepen zullen de deelnemers de extra- en intracraniële vaten in beeld brengen en de in de dagelijkse praktijk gangbare metingen verrichten. Ook zullen de optimale instellingen van het toestel worden toegelicht. 

Daarnaast is er aandacht voor de diverse criteria om carotisstenosen te graderen. Kortom, dit is uw kans om op een interactieve, laagdrempelige manier meer te weten te komen over de apparatuur en de interpretatie van het duplexonderzoek.

Cursus leiding

Selma Tromp & Werner Mess

Cursus C
Maximale aantal deelnemers bereikt

EMG bij myasthene syndromen en myopathie

EMG is nog steeds een belangrijk onderzoek in de diagnose van patiënten met verdenking op myasthene syndromen en myopathie. In deze cursus zullen we de belangrijkste technische aspecten, valkuilen en overwegingen om het EMG hierbij in te zetten bespreken. 

Aan de hand van casus zullen we repetitieve zenuwstimulatie, single fiber EMG en naaldonderzoek in een praktische klinische context bespreken. Voorts zullen we ook met patiënten live deze technieken demonstreren en is er de mogelijkheid om hands-on te oefenen.

Cursus leiding

Stephan Goedee & Martijn Tannemaat

Cursus D
Maximale aantal deelnemers bereikt

Echogeleid injecteren voor de neurofysiologische praktijk

Deze praktische cursus echogeleid injecteren voor de neurofysiologische praktijk zal bestaan uit twee delen waarin zowel de theorie en praktijk van echogeleid injecteren aan bod komen.  Na het volgen van deze cursus hebben de deelnemers kennis van:

  • het echogeleid plaatsen van een injectie bij het carpaal tunnel syndroom en meralgia parasthetica
  • de inzet van echo bij het uitvoeren van een lumbaalpunctie
  • de inzet van echo bij het uitvoeren van geleidingsonderzoek en naald EMG

De basisvaardigheden bij bovenstaande onderwerpen zullen ook worden geoefend met de deelnemers

Cursus leiding

Nens van Alfen, Angelique Remmers & Juerd Wijntjes

Cursus E

Epilepsieclassificatie in de praktijk

De meest recente epilepsieclassificatie (2017) en nieuwe syndroomclassificatie (2022) bieden een goed en bruikbaar raamwerk voor het classificeren van epileptische aanvallen, epilepsie en syndromen. Nieuwe terminologie is natuurlijk altijd even wennen en het toepassen ervan vergt oefening en ervaring.

In deze cursus leert u aan de hand van video’s en casuïstiek hoe epilepsie te classificeren en kunt u zich de nieuwe benamingen van epilepsiesyndromen eigen maken. U krijgt praktische tips en tools aangereikt die u meteen in de praktijk kunt toepassen.

Cursus leiding

Mojca van Schie, Merel Koopmans & Sarvi Sharifi