Programma

De voertaal van het programma is Nederlands.

Donderdag 2 april 2020

TijdActiviteit
08.30 – 09.30 uur Ontvangst en registratie
09.30 – 11.00 uurRonde 1 – Cursussen & Minisymposium KNF-T
11.00 – 11.30 uur Koffiepauze
11.30 – 13.00 uurRonde 2 – Cursussen & Minisymposium KNF-T
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 15.30 uurAlgemene ledenvergadering
15.30 – 16.00 uur Koffiepauze
16.00 – 17.15 uurVrije voordrachten en prijsuitreiking
17.15Einde wetenschappelijk programma
19.15 uur Aperitief en diner/feest op de Raderstoomboot

Cursussen

Cursus Postanoxisch coma

Jeannette Hofmeijer – Fleur van Rootselaar

Klik voor de omschrijving

Graag bieden we u de nieuwe interactieve cursus ‘postanoxisch coma’ aan. In april 2019 is de Nederlandse richtlijn postanoxisch coma aanpast met consequenties voor het beleid. Tijdens de cursus wordt deze toegelicht en gaat u zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Hierbij komen o.a. aan bod: de richtlijn, de pupillometer, het EEG, de SSEP en de multimodale benadering (NSE, status myoclonus, CT). Ook eigen casuïstiek of vragen kunnen ingebracht worden (graag mailen: a.f.vanrootselaar@amsterdamumc.nl; jhofmeijer@rijnstate.nl). Aan het eind van de cursus kent u de inhoud en de achtergrond van de richtlijn en kunt u deze toepassen in de praktijk.

Cursus Digitale EEG

Michel van Putten – Marleen Tjepkema-Cloostermans – Cyrille Ferrier-Sandra van der Salm

Het digitale EEG is inmiddels gemeengoed geworden. Daardoor komen een groot aantal digitale technieken binnen bereik. Maakt u wel voldoende gebruik van alle gemakken die het digitale EEG u biedt? In deze workshop zult u zelf ervaren hoe toepassing van digitale technieken uw beoordeling kan vergemakkelijken en versnellen. Hoe u vlot en betrouwbaar tot zekerder uitspraken komt. Dit alles aan de hand van een tiental klinische EEGs die ter analyse worden aangeboden op een viertal verschillende leesstations. U maakt kennis met digitaal filteren, het handig combineren van montages voor bronlokalisatie, artefact rejectie, spectraalanalyse en met andere kwantitatieve analyses, zoals de BSI, Spectral Edge, brain maps en meer… Voor alle EEG digibeten die weten dat het kan, maar nog niet (goed) weten hoe.

 

EMG bij immuun-gemedieerde polyneuropathieën – praktische tips en hands-on training

Stephan Goedee – Judith Drenthen

Het onderzoek naar slaap en aan slaap gerelateerde stoornissen heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Deels komt dit door het inzicht dat veel somatische stoornissen overdag al dan niet oorzakelijk gerelateerd zijn aan de kwaliteit van de slaap ’s nachts. Door een veranderende levensstijl komen slaapproblemen mogelijk ook vaker voor dan voorheen. Anderszins zijn patiënten bewuster bezig met hun slaap als gevolg van de trend de eigen gezondheid te monitoren aan de hand van “wearables” die claimen diverse biologische functies te kunnen registreren. Om een zinnige uitspraak te kunnen doen over de kwantiteit en kwaliteit van de slaap is het vereist om ook daadwerkelijk slaapstadia te kunnen registeren. Het verrichten van een polysomnografie is hiervoor de gouden standaard. Behoudens het EEG waarop de diverse slaapstadia van elkaar zijn te onderscheiden worden ook de hartslag, ademhalingsbewegingen, zuurstofsaturatie en beenbewegingen geregistreerd. De samenhang tussen deze fysiologische parameters kan zo goed bestudeerd worden. Tijdens deze cursus wordt een inleiding gegeven over de grondbeginselen van het verrichten van een polysomnografie. Zowel de indicaties voor de polysomnografie als de beperkingen van het onderzoek zullen worden besproken. Aan de hand van casuïstiek zullen de deelnemers hands-on begeleid worden bij het scoren van de verschillende slaapstadia en ademhalingevents en het herkennen en benoemen van vaak en minder vaak voorkomende slaapstoornissen.

 

Cursus PSG de Basis

Laurien Teunissen  – Monique Vlak – Arthur Kurvers

Het onderzoek naar slaap en aan slaap gerelateerde stoornissen heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Deels komt dit door het inzicht dat veel somatische stoornissen overdag al dan niet oorzakelijk gerelateerd zijn aan de kwaliteit van de slaap ’s nachts. Door een veranderende levensstijl komen slaapproblemen mogelijk ook vaker voor dan voorheen. Anderszins zijn patiënten bewuster bezig met hun slaap als gevolg van de trend de eigen gezondheid te monitoren aan de hand van “wearables” die claimen diverse biologische functies te kunnen registreren. Om een zinnige uitspraak te kunnen doen over de kwantiteit en kwaliteit van de slaap is het vereist om ook daadwerkelijkslaapstadia te kunnen registeren. Het verrichten van een polysomnografie is hiervoor de gouden standaard. Behoudens het EEG waarop de diverse slaapstadia van elkaar zijn te onderscheiden worden ook de hartslag, ademhalingsbewegingen, zuurstofsaturatie en beenbewegingen geregistreerd. De samenhang tussen deze fysiologische parameters kan zo goed bestudeerd worden.

Minisymposium KNF-T

Verschillende collega’s presenteren hun werk over nieuwe medisch-technologische ontwikkelingen binnen de klinische neurofysiologie. Dit kan gaan om wetenschappelijk onderzoek, maar ook meer praktische zaken. Ook zullen we in een interactieve sessie met elkaar in discussie gaan over KNF en technologie op de werkvloer.

 

Bekijk programma Mini Symposium KNF-T

Diner Cruise – SS De Majesteit

Diner cruise

Het diner vindt plaats op Raderstoomboot De Majesteit. Vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom voor een aperitief en diner op de boot.

Diner tickets 

Het is mogelijk om een ticket voor het diner te boeken voor € 55 via het online registratie formulier. De boot ligt op loopafstand van het hotel en van de congreslocatie.

 

Vrijdag 3 april 2020

TijdActiviteit
08.30 – 09.15 uur Ontvangst en registratie
09.15 – 09.30 uurOpening
09.30 – 10.00 uurNieuwe richtlijn postanoxische encephalopathie
Janneke Horn
10.00 – 10.30 uurNieuwe richtlijn polyneuropathie
Camiel Verhamme
10.30 – 11.00 uurPrognose van postanoxisch coma
Werner Mess
11.00 – 11.30 uur Koffiepauze
11.30 – 12.15 uurWorkshops – Sessie 1
12.15 – 13.00 uurWorkshops – Sessie 2
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 14.45 uurWorkshops – Sessie 3
14.45 – 15.30 uurWorkshops – Sessie 4
15.30 – 16.00 uur Koffiepauze
16.00 – 16.45 uurMusician’s Dystonia as a Model for Maladaptive Brain Plasticity
Eckart Altenmüller
16.45 – 17.15 uurQuiz
Juerd Wijntjes en Ella Fonteyn
17.15 uurAfsluiting

Workshops

1. Naaldmyografie
Christiaan Saris – Antje Seeber
2. Kantelproeven
Gert van Dijk – Ineke van Rossum – Roland Thijs
3. TCD bij vaatlijden
Ruud Keunen –  Selma Tromp
4. Neuromusculaire overgang
Han v.d. Hoeven – Martijn Tannemaat
5. IONM van het ruggenmerg
Gea Drost – Alida Gauw
6. Nystagmografie
Else Burgers – Frouke Nijhuis
7. EEG bij kinderepilepsie
Viviane van Kranen-Mastenbroek – Frans Leijten
8. Echogeleide neurologische interventies
Nens van Alfen – Daan Kamphuis